Stavba udírny

Základní stručný popis, jeho původ, tradice

Proces uzení sahá až do pravěku a jedná se o jeden z nejlepších způsobů uchování potravin. A také velmi chutný. Udírnu si můžete postavit sami, ale musíte dodržet některé zásady. Udírny se vyrábějí především ze dřeva, cihel nebo jiného zdiva, ale najdete i plechové. Udírnu můžete postavit klidně do prostoru pergoly a umocnit tím zážitek společného uzení.

Domácí klobásky
Domácí klobásky

Použití udírny

Uzené ryby
Uzené ryby

Udírnu můžete umístit na pozemku v podstatě kdekoliv. Důležité je myslet na to, že uzení může probíhat po celý rok. K udírně by tedy měl být snadný přístup a neměla by být daleko od domu či chaty. Prostor kolem udírny by měl být připravený na manipulaci s masem. Připravte si prostor na čistění, porcování a věšení masa a dalších potravin. Myslete na to, že z udírny půjde kouř. Ten by neměl obtěžovat okolí. Nestavte udírnu například před okny sousedova domu. Udírnu můžete postavit i jako součást venkovní pergoly.

Použití udírny je velmi široké. Udírny si nemohou vynachválit chataři, rybáři či lidé se zahradami. Uzení není pouze o přípravě kvalitních pokrmů, ale také může být spojeno se setkávání rodiny, přátel či známých.

Nejvíce se udí maso. Na internetu najdete řadu receptů, jak vyudit hovězí, kuřecí či další typy masa. Vedle masa je velmi chutné uzení ryb. Udit nemusíte pouze lososa nebo jiné drahé ryby, k uzení postačí cejn, kapr nebo makrela. Pokud neholdujete ani jednomu z uvedeného, můžete si vyudit například sýr. Uzené sýry jsou vítanou pochoutkou. Možná trochu překvapivě můžete udit brambory, papriku, houby nebo dokonce vejce!

Výhody postavené udírny (stavba udírny), odolnost, variabilita, řešení na míru, vlastní koncepce vnitřních prostor atd…

Postavit si na zahradě vlastní udírnu sebou nese řadu výhod. Uzené potraviny, které koupíte v obchodě, nebudou nikdy tak skvěle vonět a chutnat, jako ty domácky vyuzené. Udírny jsou velmi variabilní. Pokud se rozhodnete si udírnu sami postavit, můžete si ji udělat na míru Vašich představ. Nad místem, kde se zatápí, může být varná plocha, kde připravíte další pokrmy. Udírnu můžete skvěle uzpůsobit i prostoru, ve kterém ji stavíte. Není nad skvěle zabudovanou udírnu v pergole. Navrhnout si můžete i udící prostor, nestane se Vám tak, že Vám bude chybět místo.

Udírny jsou velmi odolné, a pokud si ji postavíte, bude Vám sloužit prakticky neustále. Nejodolnější jsou zděné a plechové. Dobrou volbou je zvolit udírnu z nerezu. Takováto udírna bude odolávat rozmarům počasí. Dřevěná udírna může vydržet hodně, ale musíme brát v potaz určité opotřebení dřeva.

Postavit si udírnu vlastníma rukama nese zkrátka jen výhody. Na trhu sice najdete i přenosné elektrické udírny, ale v ručně postavené udírně ucítíte nezapomenutelnou vůni dřeva.

Nejčastější omyly a chyby, co si lidi myslí o stavbě udírny

Nejčastější chybou při stavbě udírny bývá nedostatečná délka kouřovodu nebo jeho špatný spád. Dodržujte minimální délku a sklon, chcete udit a ne opékat.

Často se můžeme setkat s problémem nedostatku prostoru. Před samotnou stavbou je potřeba si ujasnit, co budete chtít v udírně vše udit. Menší dřevěná udírna bohatě stačí k uzení sýrů, ryb, ale i určitého počtu masa. Pokud budete chtít udit celé prase, zvolte raději zděnou udírnu s dostatečnou velikostí.

Neméně častou chybou je špatná volba místa pro stavbu. Až po určité době používání zjistíte, že Vám jde kouř do oken či na prádlo. I zde platí „dvakrát měř, jednou řež“.

Materiál, nářadí a potřeby pro stavbu udírny, velikost vyměřené plochy pro udírnu

Udírny se staví z nejrůznějších materiálů. Mezi méně náročné způsoby stavby udírny patří stavba dřevěné udírny. Návod na stavbu dřevěné udírny si můžete najít kdekoliv na internetu. Stejně tak najdete návod na stavbu zděné udírny. Stavba je přitom mnohem jednodušší, než se zdá. Stavba udírny je v podstatě skládání „stavebnice“. V obchodě si stačí pořídit nářadí a zednické potřeby. Zakoupit můžete dokonce hotová dvířka, takže pokud jste trochu zruční a máte s jakoukoliv jinou stavbou zkušenosti, nebudete mít problém si poradit.

V rámci stavby musíte dodržet několik zásad. Vedle výběru vhodného místa, musíte mít kouřovod dostatečně dlouhý. Délka kouřovodu by měl být minimálně 1,5 metru. Kouřovod postavte s mírným spádem. Ohniště, ze kterého kouřovod vede, by mělo být v rozměrech minimálně 30 x 50 x 30 centimetrů. Měli byste dodržet také velikost místa pro maso a potraviny. Doporučuje se velikost vnitřního prostoru pro uzení 90 x 90 centimetrů. Pomoci Vám může video, které Vás seznámí se stavbou domácí dřevěné udírny: 

Pokud jste se rozhodli pro náročnější variantu, můžete se podívat na plánek a návod níže.

Návod na stavbu zděné udírny, plánek stavby zděné udírny:

https://living.iprima.cz/zahrada/tahni-udirno-navod-na-jeji-dokonalou-stavbu

Závěr shrnutí a doporučení Stavba udírny

Uzené klobásky a maso
Uzené klobásky a maso

Udírnu bychom určitě doporučili všem lidem, kteří mají barák se zahradou, ale také chatařům. V případě, že jste vášnivými rybáři, mohli byste udírnu využívat k uzení Vašich úlovků. Stavby udírny se nemusíte bát. Jedná se v podstatě o skládačku, kterou zvládne sestavit každý člověk, který je jen trochu zručný a někdy něco stavěl. Hodně to záleží ale na typu udírny, kterou si zvolíte. Zděná udírna je mnohem náročnější na stavbu než udírna ze dřeva, kterou dá se říct s nadsázkou jen sešroubujete ze zakoupených dílů.

Udírny jsou bez pochyby skvělým nápadem na úpravu potravin, která Vás nikdy neomrzí. U uzení se můžete sejít s rodinou nebo s přáteli. Uzení není zdaleka jen proces přípravy jídla, ale jedná se o tradici a určitý rituál.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *